Er zijn vele manieren om tot een idee voor een boek te komen. Het kan een opmerking zijn van iemand, het zien van een scène uit een film. Soms is het idee vluchtig en bijna ongrijpbaar en duurt het maanden (of jaren) voordat het vaste vorm krijgt.
Op andere momenten is het horen van een naam al genoeg.

Hieronder kun je lezen hoe mijn boeken tot stand zijn gekomen.

 

Het mooiste lied

Francine Rivers’s serie Lineage of Grace inspireerde mij tot het schrijven van een Bijbels historisch roman. De personen die soms maar met een paar regels benoemd zijn, komen tot leven wanneer er een verhaal omheen geweven wordt. Ik zocht en vond niets over het meest romantische stuk poëzie en zo ontstond Het mooiste lied.

Het was zeer interessant om onderzoek te doen naar het welvarende koninkrijk dat duizenden jaren geleden bestond. Een koning die verliefd werd op een eenvoudig meisje. Nog steeds inspireert dat concept menig roman.

Twee jaar lang heeft dit boek te koop gestaan via uitgeverij Boekscout, nu staat de verkoop weer onder mijn eigen beheer.

 

Het hart volgt

Er zijn twee landen die een plekje in mijn hart hebben (naast mijn vaderland natuurlijk) en dat zijn Israël en Ierland. Toen er op een dag een geboortekaartje op de mat viel met de naam Liora daarop, was niet alleen dat meisje, maar ook een nieuw verhaal geboren. 

Die naam was mijn enige inspiratie, de rest vloeide vanzelf uit mijn digitale pen.

 

Bewaard

Niet alle verhalen hebben een duidelijke oorsprong, zo ook Bewaard. Het was mijn NaNoWriMo van 2015. Dat jaar schreef ik in één maand 89.393 woorden. Mijn doel was behaald: een compleet boek in één maand, niet enkel 50.000 woorden (daar was ik op dag 11 overheen ^^ ). 

Na de edit ging het boek op Wattpad en won in 2016 zowel een Netties als een Wattys award. Ik hoef zeker niet te zeggen hoe trots ik daarop was.

 

Zilverzand

Op de morgen van 19 september 2016 werd ik wakker met een heel duidelijk beeld in mijn hoofd van een stukje droom. Ik heb niet gewacht tot NaNo dat jaar, maar ben meteen gaan schrijven.

Voor November was ik klaar met de eerste draft. Inclusief de scène waarover ik gedroomd had. 

Ik geef eigenlijk nooit een plaatje bij mijn personages, maar als je wilt weten hoe Shaun Bender eruit zag in mijn droom, moet je even Jai Courtney opzoeken ^^

 

Papierwandelaar 

Dit idee kwam eigenlijk doordat ik aan het spelen was met een idee uit een prentenboek dat ik onze jongste aan het voorlezen was. Eén van de ideeën moet ik zeggen, wellicht dat die andere ook ooit nog eens op papier verschijnen.

Papierwandelaar won een Wattys award in 2019 en heeft zelfs een tijdje in de Wattpad Studio Picks lijst gestaan.

Het is tevens het eerste boek dat ik heb vertaald naar het Engels.

Lees hier de recensie over Papierwandelaar van veroniquesboekenhoekje!

 

Tussen de Ringen

De inspiratie voor deze sciencefiction komt van een plaatje dat ik vond op Pinterest. Simpelweg een digitale schildering van een jonge vrouw die vanuit het raam van een ruimtestation/ -schip, uitkijkt op de aarde. Het was niet eens zozeer passend, maar het heeft wel mijn hersenen aan het werk gezet, met dit nieuwe boek tot resultaat.

Lees hier een fragment uit Tussen de Ringen met commentaar van Fictera.

 

Mijn Wereld Jouw Wereld

Ben je bekend met de schrijvers-community Wattpad? Je kunt er verhalen lezen, schrijven, meedoen aan wedstrijden, gezellig kletsen.

Dit Young Adult Fantasy verhaal is tot stand gekomen dankzij een wedstrijd-prompt: Twee tieners die stiekem verliefd zijn op elkaar creëren een fantasiewereld voor een schoolproject en belanden plotseling in diezelfde wereld.

De oorspronkelijke versie, waarin ik mijn twee tieners een project heb laten maken voor de Efteling, kun je nog geheel op Wattpad lezen. Voor dit boek heb ik het een en ander aangepast, zodat ik niet in de problemen kom vanwege schending van intellectueel eigendomsrecht en zo ;)

 

Waar dromen zinken

Ook dit verhaal is dankzij Wattpad ontstaan. Dit keer omdat ik voor de jaarlijkse Watty's wedstrijd een boek wilde schrijven in de categorie Wild Card, daarin horen verhalen die niet echt thuishoren in één bepaalde categorie. In een poging een zo gek mogelijke setting te verzinnen, kwam ik op het idee van cyborg-zeemeerminnen in de Noordzee (een beetje fantasy, scifi en YA). Het resultaat is dit boek. (En de Watty was gewonnen ^^)

Dankzij het STAP-budget heb ik een korte cursus redigeren gevolgd, waarin ik samen met een professionele redacteur dit boek heb doorgewerkt. Daar heb ik heel veel van geleerd, maar ook heeft dat het verhaal een niveautje hoger getild dan het oorspronkelijk was.

 

Over de serie De Nieuwe Wereld vind je alles onder het kopje: Over Elodie.